14 april 2019
Soms kom je op een locatie waarvan je je afvraagt, wat zou dit vroeger geweest zijn. Villa Augustus is zo'n plek. 
Een klein onderzoekje op internet leert me het volgende: 
(Bron website Herbestemming.nu)
De rijksmonumentale watertoren en pompgebouw op het terrein aan de Wantij zijn herbestemd tot Villa Augustus, een hotel en café-restaurant. De waterbassins tussen de toren en het pompgebouw zijn omgebouwd tot een moestuin. 
In de watertoren, waarin altijd al twaalf machinistenwoningen waren, is het hotel gerealiseerd. De 33 meter hoge watertoren is een vierkant gebouw dat een beetje op een kasteeltoren lijkt. Op de begane grond van de watertoren stonden de machines voor de pompen, op de verdiepingen woonden de machinisten. Het realiseren van hotelkamers in de machinistenwoningen was betrekkelijk eenvoudig. Op iedere verdieping vier kamers met een bijzonder uitzicht, over de rivieren, de tuin en het pompgebouw. Minder eenvoudig was het realiseren van kamers in het waterreservoir. Uit de smeedijzeren bak moesten deuren en ramen worden gezaagd. Eén kamer heeft een stalen vloer; de bodem van het waterreservoir. Maar geen één kamer is hetzelfde, de kleuren verschillen en de meubels zijn uniek. Van de oude houten deuren die in de toren zaten zijn lambriseringen en achterwanden voor bedden gemaakt. In de watertoren zijn 20 kamers ondergebracht, de rest in bijgebouwen: het Ketelhuis en de tuinhuizen. Ook moest, om aan de moderne eisen van veiligheid en brandweer te voldoen, een brandtrap en een lift gebouwd worden. Die zijn aan de buitenkant terechtgekomen, waardoor er minder geweld aan het gebouw is aangedaan dan wanneer het binnen gerealiseerd zou zijn geweest.
In het voormalige pompgebouw is het restaurant gerealiseerd. Restaurant Villa Augustus ligt midden in de groentetuin. In het hart van het restaurant bevindt zich de open keuken en bij de entree van het restaurant het Markt-Café. Alle ambachtelijke handelingen worden getoond, van de tuin, via de keuken tot op het bord.
Een hotel met 37 kamers, waarvan 20 in de watertoren. Drie zalen, waarvan twee in de watertoren: de Wantijzaal en de Moestuinzaal. In de zomermaanden is de derde zaal beschikbaar, de Limonaia (citroenbomenkas). Een restaurant dat gebruik maakt van producten uit eigen tuin en van (biologische) boeren uit de omgeving. Een markt-café waar vrijwel alle producten te koop zijn. Een bakkerij.
De waterbassins tussen de toren en het pompgebouw zijn omgebouwd tot een grote moestuin. Het restaurant maakt gebruik van de tuin waarin groenten worden verbouwd. Zo bepaalt de seizoensoogst uit de eigen biologische tuin de voortdurend wisselende menukaart. Er is een entreetuin, een moestuin, een bessentuin en een bloementuin. Een ligweitje met prunussen, er is een druivenserre en een groentekas. Maar ook de Giardino Segreto waarin je kunt verdwijnen, een bosje om te wandelen, een boomgaard met appels, peren, pruimen en kersen en natuurlijk de Italiaanse tuin. Met uitzicht op het Wantij, de Noord, de Merwede en de Oude Maas. Het terrein is omgeven door een muur die gebouwd is van de brokken steen, gevonden bij de sloop van de waterbekkens op het waterleidingterrein en de kademuren op de kop van de staart.
Deze locatie is een aanrader!
Tijdens dit bezoek heb ik slechts een kop koffie met een overheerlijk stuk verse appel/perentaart genuttigd. En wat ik persoonlijk ook erg belangrijk vind, het personeel was er vriendelijk. Ik kom zeker een keer terug om er te lunchen of te dineren.
Info Villa Augustus: zie website https://www.villa-augustus.nl
Back to Top